سوالات متداول

۱_ بیماریهای قلبی ، ریوی و کلیوی

۲_ کشیدن سیگار ، قلیان و آلودگی هوا

۳_ استرس و تنش عصبی

۴_ مصرف زیاد گوشت قرمز ، دل و جگر …

۵_ مصرف کم مایعات

۶_ زندگی و یا کار در ارتفاعات

۷_ مصرف داروهای آرام بخش

۸_ مصرف زیاد نوشیدنیهای الکلی

اصطلاح فلبوتومی (phlebotomy)که در میان عامه مردم به آن فصد خون نیز اطلاق میشود در لغت به معنای گرفتن حجمی از خون و جایگزین کردن با مایعات است ، بدین صورت که یک سوزن مخصوص وارد ورید بیمار میشود و پس از خارج کردن خون از آن ، سرم تزریق میشود . به شخصی که این کار را انجام می‌دهد فلبوتومیست (Phlebotomist) یا خون گیر گفته می‌شود. چه کسانی کاندید انجام فلبوتومی هستند ؟ افرادی که بیماری پلی سایتمی یا غلظت خون دارند . پلی سیتمی یا افزایش غلظت خون بیماری است که طی آن میزان گلبول های قرمز خون بیش از حد در بدن افزایش پیدا می کند. در اکثر مواقع این بیماری بدون علامت خاصی می باشد. همانطور که همه ما می دانیم خون وظیفه حمل اکسیژن را در بدن برعهده دارد و از طریق رگ ها و شریان ها در بدن جریان پیدا می کند. با افزایش میزان این گلبول های قرمز خون به سختی می توانند در رگ ها به حرکت در آیند و ممکن است دچار لختگی شوند. لخته شدن خون در رگ ها مانع از رسیدن خون کافی به اندام ها در نتیجه کاهش اکسیژن رسانی اتفاق بیفتد.

تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی بدین صورت که شما که غلظت خون بالا دارید ، باید در رژیم غذایی خود مصرف روغن های جامد ، گوشت قرمز ، جگر ، دل وقلوه ، کله پاچه و لبنیات پر چرب را کاهش دهید . و مصرف میوه و سبزیجات و گوشت سفید (ماهی و مرغ ) را بیشتر کنیم . حتما در طول روز بین هشت تا ده لیوان مایعات مصرف کنید . مصرف آب آلبالو ، زرشک ، انار نیز میتونه بسیار در پایین آوردن غلظت خون موثر باشه. و موثرترین راه درمان غلظت خون بالا انجام دوره ای فصد خون و سرم تراپی و در صورت صلاحدید مصرف آسپرین می باشد.

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز

کلمه فصد خون یک واژه عربیست به معنی رگ زدن و ترجمه فارسی آن خون دادن است . ولی بهترین واژه برای توصیف کار ما کلمه انگلیسی phlebotomy ( فلبوتومی ) است که به معنی گرفتن حجمی از خون و جایگزین کردن آن با مایعات می باشد .

گردش خون میگویند ، که همانطور که در شکل می بینید سیستم کاملا بسته هست و هیچ جا خون از رگ خارج نمیشود. کل حجم خون ما هر دقیقه یک دور کامل در بدن میچرخه و از تک تک اندام های ما میگذره و این بدین معنیه که اگر من پنج لیتر خون داشته باشم در هر دقیقه کل خون من (۵لیتر ) از قلب ، کبد ، کلیه ریه ، طحال و ….. تمام اندام ها رد میشه ، پس خونی که در پای من هست سی ثانیه بعد از سر من رد میشه …. در نتیجه ماهیت خون از هرجای بدن که خارج شود یکسان هست. اگر من خون دماغ بشم ، دستم ببره ، سرم بشکنه ، حجامت کنم و یا خون بدم ، خون خارج شده کاملا مشابه هست. بیشتر از ۵۰ ماده مهم در خون و بافنها وجود دارند که بر انعقاد خون تاثیر دارند . بعضی ار اونها باعث پیشرفت انعقاد میشوند (پروکواگولان) و بقیه انعقاد را مهار میکنند(آنتی کواگولان) در حالت نرمال بدن ما ، ضد انعقادها غالب هستند و خونی که در عروق در حال گردش هست منعقد نمی شود. اما زمانی زخم و پارگی ایجاد میشود موادی که باعث انعقاد میشوند در ناحیه زخم فعال شده و سبب تشکیل لخته میشوند.

خون از بدن خارج میشود روند لخته شدن رو طی میکنه و کمتر از یک دقیقه خون منعقد میشه ، فاکتور محلولی در خون وجود دارد به نام فیبرینوژن که طی چندین واکنش آبشاری تبدیل به فیبرهای فیبرین میشود ، این فیبرها پلاکتها ، گلبولهای قرمز و پلاسما را به دام میندازن تا لخته ساخته میشود ، در همین حین هم آهن خون Fe++ با اکسیژن هوا اکسید شده و تبدیل به Fe+++ میشود و به همین علت رنگ خون لخته تیره و سیاه میشود . مهم خون تا زمانی که در بدن ماست به هیچ عنوان لخته نیست ، اگر سر سوزن لخته خون در بدن ما تشکیل شود ، در مویرگهای باریک سر و ریه و یا قلب ما گیر میکند و مانع رسیدن خون به قسمتهای جلویی لخته میشود و در نتیجه ما سکته میکنیم .

درمان آهن بالا براحتی امكان‌پذیر است. درمان عملاً توسط فلبوتومی ( خونگیرى ) انجام مى‌شود كه در این روش به تشخیص پزشك و بسته به جثه بیمار یك یا 2 بار در ماه یك واحد (300تا400سی‌سی) خون غنی از آهن از بدن گرفته می‌شود تا به این وسیله، مغز استخوان ذخایر آهن بدن را برداشت كند. این نوع درمان تا عادی شدن میزان آهن بدن بیمار (در حدود 6 ماه تا یك‌سال) ادامه داشته باشد، می‌افزاید: البته در حال حاضر پزشكان علاوه بر این روش، درمان دارویی (استفاده از داروهای تزریقی نظیر دیسفرال و همچنین داروهای خوراكی) جهت دفع آهن اضافی بدن را نیز به كار می‌گیرند.

اولین و مهمترین دلیل این که وقتی خون از بدن ما خارج میشود بدن ما این کاهش حجم را متوجه میشه خونسازی رو با سرعت بالاتری نسبت به روند نرمال انجام میده و در نتیجه هموگلوبین ما به خوبی پایین نمیاد ، اما وقتی همان حجمی که سلول خونی خارج کردیم بلافاصله همان حجم سرم جایگزین میکنیم فشار و استرسی به مغز استخوان ما برای خونسازی اضافی وارد نمی شود و بدن روند طبیعی خونسازی خود را ادامه میدهد. دومین دلیل تزریق سرم جایگزین کردن الکترولیت های بدن همانند سدیم ، پتاسیم ، کلر ، کلیسم و برقراری تعادل آب و الکترولیت بدن است . و دلیل آخر اینکه قلب ما به خاطر جبران کاهش حجم و کاهش فشارخون سرعت پمپاژشو زیاد میکنه و این افزایش ضربان، به قلب فشار اضافی وارد میکنه ولی اگر بلافاصله به جای خون از دست رفته سرم تزریق شود فشار خون ما نرمال شده و هیچ فشاری به قلب ما وارد نمیشود